เดินทางสู่ยอดเขา: รีสอร์ท Blackberry Mountain

สุภาษิตโบราณของ Francis Bacon ที่ว่า “ถ้าภูเขาไม่มาหาเรา เราต้องไปหาภูเขา” มักสื่อถึงการยอมรับความจริงอันน่าเบื่อหน่าย แต่สำหรับรีสอร์ทแห่งใหม่ล่าสุดในเทนเนสซีอย่าง Blackberry Mountain (blackberrymountain.com) การเดินทางไกลเพื่อไปสัมผัสประสบการณ์อันน่าจดจำกลับกลายเป็นสิ่งที่คุ้มค่า ที่นี่คือรีสอร์ทลำดับที่สองจากตระกูล Beall เจ้าของรีสอร์ทสุดฮิตอย่าง Relais & Châteaux Blackberry Farm ที่ถือเป็นการยกระดับประสบการณ์การพักผ่อนในแบบฉบับใหม่

รีสอร์ทแห่งใหม่นี้ตั้งอยู่บนเทือกเขา Great Smoky Mountains ห่างจากแบล็คเบอร์รี่ ฟาร์มเพียงไม่กี่ไมล์ นอกจากจะตั้งอยู่ในโลเคชั่นที่งดงามแล้ว Blackberry Mountain ยังโดดเด่นด้วยพื้นที่ที่กว้างกว่า (ใหญ่กว่า 5,200 เอเคอร์ ใหญ่กว่าสวนสาธารณะส่วนใหญ่ของรัฐเทนเนสซี) มีความเป็นส่วนตัวมากกว่า (มีเพียง 36 ห้อง ที่มีให้เลือกทั้งแบบกระท่อม และห้องสวีท ซึ่งน้อยกว่าแบล็คเบอร์รี่ ฟาร์มเกือบเท่าตัว) และมาพร้อมกับประสบการณ์แปลกใหม่มากมาย เช่น ร้านอาหารแบบ “เดินเท้าเข้า-เดินเท้าออก” ที่ตั้งอยู่บนยอดเขาเหนือแนวป่าไม้ และโปรแกรมออกกำลังกายสุดท้าทาย แต่สิ่งที่ทำให้รีสอร์ทแห่งใหม่นี้โดดเด่นไม่แพ้ รีสอร์ทแรก คือ เรื่องของอาหาร

ตระกูล Beall ขึ้นชื่อในเรื่องความกล้าได้กล้าลอง พวกเขายกระดับประสบการณ์การรับประทานอาหารให้เหนือชั้นยิ่งขึ้น ด้วยการดึงเชฟฝีมือดีอย่าง Josh Feathers และ Joel Werner มารังสรรค์เมนูอาหารเลิศรส โดยเน้นการใช้วัตถุดิบสดใหม่ตามฤดูกาล “แบล็คเบอร์รี่ ฟาร์ม มีฟาร์มของตัวเอง ส่วนเรามีภูเขา" เชฟเฟเธอร์สกล่าว “ดังนั้น เราจึงออกไปเก็บเกี่ยวผลผลิต" ซึ่งนั่นหมายถึง การนำวัตุดิบสดใหม่จากธรรมชาติมาปรุงอาหาร ไม่ว่าจะเป็นเห็ดแสนอร่อยที่เก็บจากพื้นป่า ผลเบอร์รี่สดจากพุ่มไม้ หรือโปรตีนจากสัตว์เลี้ยงปล่อยบนภูเขา นอกจากนี้ เครื่องดื่มค็อกเทลก็ยังใช้วัตถุดิบจากธรรมชาติอย่างรากไม้ ใบไม้ และสมุนไพร รวมไปถึงไวน์ชั้นเลิศหลายร้อยชนิด รีสอร์ทแห่งนี้เหมาะสำหรับผู้ที่ชื่นชอบการวิ่งเทรล เดินป่า ปีนผา ด้วยกิจกรรมเหล่านี้จะช่วยเผาผลาญพลังงานจากการรับประทานอาหารเลิศรสอย่างจุใจ

บทความโดย Ted Loos

If the mountain will not come to you, you must go to the mountain. Francis Bacon’s old proverb about submitting to reality has always felt, well, a bit defeat-ist. But in the case of Tennessee’s newest resort, Blackberry Mountain (blackberry mountain.com), we don’t mind the pilgrimage. The second property from the Beall family—the clan behind the cult favorite Relais & Châteaux Blackberry Farm—is an alternative (we might even say upgrade) we’re willing to take.

Located a few miles from the Farm in the Great Smoky Mountains, Blackberry’s sophomore effort makes a point of eclipsing its predecessor at every opportunity. It’s bigger (at 5,200 acres, it’s larger than most Tennessee state parks) and more exclusive ( just 36 rooms spread over a collection of cabins, cottages, and suites, compared to nearly twice that at the Farm), and it comes with an array of new experiences, like a “hike-in/hike-out" restaurant towering above the tree line and a hard-core fitness program. But what the new resort really excels at is the thing that made the original a star in the first place: food.

The Bealls—already quite adventurous and sophisticated—have upped their culinary game, enlisting chefs Josh Feathers and Joel Werner to run wild with an anything-local-goes ethos that beguiles the palate at every forkful. “The Farm has the farm, and we have the mountain," says Feathers. “So we forage." That’s putting it mildly: The chefs grab fresh ingredients from every available source—and guests can join them—to pile plates high with succulent mushrooms plucked from the forest floor, fresh berries straight off the bramble, and free-range proteins that graze on the slopes. The same goes for the cocktails—mixed with roots, leaves, and herbs—and the hundreds of wine options, many of which hail from high-elevation sites. It’s a good thing trail running, endurance climbing, and tree scaling are common pastimes around here. If it weren’t for those breaks from gluttony, you might leave the resort looking less like a mountain man and more like old gouty Francis Bacon.

The article by Ted Loos

Share on

Published 5th April 2024
×