แนะนำการทำอาหารระดับโมเลกุลกับ Wylie Dufresne

Wylie Dufresne ยืนมองดูพนักงาน Rube Goldberg Coffee ห่างออกไปไม่กี่ฟุต พ่อครัวอีกคนวางชามสแตนเลสขนาดใหญ่ไว้บนตาชั่ง จากนั้นยกถังแป้งขึ้นหนึ่งถัง เทปริมาณที่แน่นอนลงในชามตามด้วยน้ำตาลทราย

ด้วยส่วนผสมเฉพาะของกลูโคสและซูโครสทำให้ Dufresne มีการผสมผสานระหว่างความยืดหยุ่นและโครงสร้างที่ไม่สามารถลอกเลียนแบบหรือหาได้จากที่อื่น นอกจากนี้ยังต้องศึกษาว่าอุณหภูมิของอากาศ ความชื้น และระดับ pH จะส่งผลต่อผลิตภัณฑ์ขั้นสุดท้ายอย่างไร ความสนใจทั้งหมดของงานนี้ ถือเป็นโครงการอาหารรสเลิศที่น่าเหลือเชื่อหรือไม่? หนึ่งในผู้คิดค้นคือ เชฟชาวนิวยอร์คผู้สร้างสรรค์ผลงานและเป็นที่รู้จักไปทั่วโลกด้วยการทำโดนัทเคลือบ

Wylie Dufresne

Wylie Dufresne stands back to watch employee operate a culinary Rube Goldberg Coffee. A few feet away, another cook sets a large stainless-steel bowl on a kitchen scale, then hoists a bucket of glucose, pouring in the exact amount to the gram. Next comes the granulated sugar.

The specific mix of glucose and sucrose gives Dufresne the combination of pliability and structure he can’t find elsewhere. He’s also studied how air temperature, humidity and pH levels will affect the final product. All this attention, all this work, is it going to some mind-blowing new fine-dining project? No, one of the most innovative chefs New York and the world have ever known is making glazed doughnuts.

Share on

Published 7th September 2021
×