ยินดีต้อนรับสู่โลก Kaiseki อาหารญี่ปุ่นเลิศรสระดับ Fine Dining

นิกิ นากายามะ เมื่ออายุ 18 ปี ได้เดินทางไปประเทศญี่ปุ่น เพื่อเยี่ยมเยียนญาติของเธอและทานอาหารเย็น ในไม่ช้าอาหาร 18 คอร์สก็ปรากฏขึ้นต่อหน้าเธอ และมันได้เปลี่ยนชีวิตของสาวชาวลอสแองเจลิสคนนี้ ตั้งแต่ส่วนผสม เทคนิคการทำอาหาร ไปจนถึงการนำเสนอด้วยภาพเมนูที่หลากหลาย และน่าดึงดูดใจ “ทุก ๆ อย่างผ่านการไตร่ตรองอย่างถี่ถ้วน" จากเชฟเจ้าของ n/naka ในลอสแองเจลิสกล่าวว่า “ทุกอย่างสอดคล้องกับความรู้สึก บรรยากาศ ฤดูกาล มันเป็นการแสดงออกถึงฤดูกาลที่ยอดเยี่ยมอย่างที่ฉันไม่เคยสัมผัสมาก่อน"

Kaiseki เป็นวัฒนธรรมอาหารญี่ปุ่นที่มีอายุหลายศตวรรษให้ความสำคัญมากกว่าการเสิร์ฟอาหาร ไคเซกิเป็นการถ่ายทอดเรื่องราวเกี่ยวกับการแสดงเวลาและสถานที่ในธรรมชาติ ผ่านรสชาติอาหารและองค์ประกอบโดยการนำเสนอด้วยภาพของอาหารหลายคอร์ส Kaiseki เป็นอาหารแบบดั้งเดิมของชนชั้นสูงในญี่ปุ่น เป็นตัวอย่างที่ดีของอาหารรสเลิศพิถีพิถันในการคัดเลือกวัตถุดิบตามฤดูการและมีอิทธิพลเหนือกว่าอาหารญี่ปุ่นทั่วไป

สำหรับนากายามะแล้ว การเลือกส่วนผสมที่เหมาะสมก็เกี่ยวข้องกับสุนทรียภาพ รสชาติและความลงตัวเช่นกัน สีสันก็มีบทบาทสำคัญในการถ่ายทอดฤดูกาลให้กับร้านอาหาร ในฤดูใบไม้ผลิจะมีสีชมพูมากขึ้น ฤดูร้อนเป็นสีเขียว เธอเติมฤดูใบไม้ร่วงด้วยสีแดง สีเหลือง และสีทอง และฤดูหนาวมีสีขาวและสีเข้มการเป็นตัวแทนของธรรมชาตินั้นแผ่ขยายออกไปได้อย่างสวยงามซึ่งมีจุดมุ่งหมายเพื่อดึงดูดประสาทสัมผัสความละมุนละไมของรสชาติจากธรรมชาติที่มากกว่าแค่ลิ้มลองและสัมผัส

On a trip to Japan at the age of 18, Niki Nakayama visited her cousin’s inn for dinner. An 18-course meal soon unfolded in front of her. It changed the native Angeleno’s life. From ingredients to cooking techniques to visual presentation, the menu was rich, varied, and engaging. “Every single thing was thoroughly thought through," says the acclaimed chef-owner of n/naka in Los Angeles, “and it was all in harmony with the feeling, the atmosphere, the season. It was such a wonderful expression of seasonality that I’d never experienced before."

What Nakayama was course trying for the first time and Owan would eventually devote her professional life to was Kaiseki, a centuries-old Japanese form of dining that’s concerned about more than just the food served. Kaiseki is about expressing a time and place in nature through the flavor and visual presentation of a multicourse meal. Executed at its highest level, kaiseki is the epitome of fine dining and is influential well beyond Japanese cuisine alone.

 

For Nakayama, selecting the right ingredients also involves their aesthetics. Colors play an important role in conveying seasons to the diner. In spring, there’s more pink; summer is greener; she fills autumn with red, yellow, and gold; and winter has white and dark colors. That representation of nature unfurls in beautiful little courses that are meant to engage a diner’s senses beyond just taste.

 

Share on

Published 28th July 2021
×